Nyheder


Det kan være attraktivt at tage gulpladebilen sydpå i ferien

27. juni 2017

Siden 2013 har det været muligt at købe såkaldte ”dagsbeviser”. Med et dagsbevis kan en medarbejder anvende en virksomheds gulpladebil til privatkørsel, hvilket i nogle tilfælde kan være en god ide.

Køb af dagsbeviser

Dagsbeviser koster mellem 185 kroner og 225 kroner pr. døgn afhængig af blandt andet bilens størrelse mv. Dagsbeviser købes ved at logge på motorregistrets hjemmeside eller ved at downloade Skats app. Afhængig af om dagsbeviserne bestilles på motorregistrets hjemmeside eller via app’en, så skal de blot bestilles henholdsvis 1 time eller 5 minutter før brug. Det er ikke nødvendigt at printe dagsbeviserne, da et elektronisk skærmprint via eksempelvis mobiltelefonen er tilstrækkeligt. Det er således meget enkelt at bestille dagsbeviserne. For hver bil kan der maksimalt købes 20 dagsbeviser pr. år.

Klar til at køre sydpå

Når dagsbeviserne er bestilt, kan en medarbejder fuldt lovligt køre i virksomhedens gulpladebil til private formål – forudsat naturligvis, at virksomheden er indforstået hermed. Det er underordnet, om medarbejderen udelukkende kører i Danmark eller om medarbejderen tager bilen til udlandet.

Det er derfor helt i overensstemmelse med reglerne, hvis en medarbejder eksempelvis køber 4 dagsbeviser i forbindelse med en forlænget weekendtur til Sydtyskland. De 4 dagsbeviser vil - ved den ”billige takst” - koste 4 x 185 kroner svarende til i alt 740 kroner. Sammenlignet med, hvad det koster i slitage, brændstof mv. at køre til Sydtyskland, så må 740 kroner siges, at være en billig pris for at have en bil til rådighed i 4 dage med alle udgifter betalt. Virksomheden skal naturligvis acceptere de omkostninger, som virksomheden påføres ved, at medarbejderen anvender bilen til private formål.

Hovedaktionærer og selvstændigt erhvervsdrivende er også omfattet

Udover at reglerne om dagsbeviser kan anvendes af medarbejdere, er der også mulighed for, at eksempelvis en hovedaktionær kan købe et dagsbevis og anvende virksomhedens gulpladebil til private formål. Det samme er tilfældet med selvstændigt erhvervsdrivende, som har en gulpladebil i virksomheden – de kan også gøre brug af reglerne.

Konsekvenser for virksomheden

Virksomheden har fuldt fradrag for alle udgifter vedrørende bildriften, mens den anvendes af medarbejderen. Der kan derfor fortsat foretages skattemæssige afskrivninger og betales for alle omkostninger til driften af bilen (brændstof mv.), mens medarbejderen anvender den.

Virksomheden kan vælge, at betale for medarbejderens køb af dagsbeviser. Medarbejderen skal så beskattes af værdien af dagsbeviserne, hvilket skal indberettes som A-indkomst, og dermed beskattes efter de almindelige regler med op til 56% marginalskat.

Det kan være meget dyrt at glemme dagsbeviserne

Hvis en medarbejder kører privat i en gulpladebil, og der ikke er købt dagsbevis, kan det have store økonomiske konsekvenser. For medarbejderen vil det først og fremmest betyde, at denne beskattes af fri bil. Hertil kommer, at virksomheden risikerer at skulle tilbagebetale den moms, der er fratrukket i forbindelse med købet af gulpladebilen. Dertil skal lægges risikoen for eventuelle bøder.

Fakta

  • Der kan køres privat i virksomhedens gulpladebiler, hvis der købes dagsbeviser
  • Dagsbeviser købes elektronisk og koster mellem 185 og 225 kroner pr. døgn
  • Med et dagsbevis kan der køres i såvel Danmark som i udlandet
  • Virksomheden har fuldt skattefradrag for udgifterne, selvom bilen anvendes privat
  • Det kan blive dyrt for medarbejderen og virksomheden, hvis der ikke købes dagsbevis

Download revisorspalten som PDF

Denne artikel er skrevet af Vistisen+Lunde til Herning Folkeblad.

Tilbage

keyboard_arrow_up
Loading...